Tips för installation av kaminer

Kaminexperten visar lite vedhuggartips i samarbete med Svenska Landslaget i Stihl Timbersport.

[nasa_title title_text=”TIPS & GUIDER (FAQ)” title_bg=”#ffffff” title_hr=”none” title_desc=”Kaminexperten visar lite vedhuggartips i samarbete med Svenska Landslaget i Stihl Timbersport.” title_align=”text-center”]

Vid köp av kamin från Kaminexperten medföljer en mycket detaljerad bruksanvisning vilket gör även den mest osäkre eldare till en mästereldare på kort tid. Bruksanvisningen tar även upp frågor som val av bränsle och underhåll av kamin.

Konvektionsprincipen fördelar den varma luften snabbt och effektivt. Systemet fungerar genom att sidoplattor/stållager monteras utanpå brännkammaren som skapar luftkanaler där den kalla luften från golvet sugs in, värms upp och går ut upptill. De flesta av Kaminexperten`s modeller använder konvektion.
Kaminexperten`s kaminer är – liksom de flesta av dagens braskaminer – tillverkade av stål. Materialet är som gjort för en modern design och det garanterar samtidigt ett optimalt utnyttjande av värmen.

Snygg design Det yttre avslöjar snart att våra braskaminer är tillverkade av stål. Materialet ger nämligen mycket goda designmöjligheter vilket leder till vackra, rundade former och en snygg finish med släta ytor. Som jämförelse ger gjutjärn en råare och rustikare yta och förarbetet gör det mer komplicerat att skapa modern design med rundade former.

Optimalt värmeutnyttjande ”Den inre” fördelen med stål är det goda utnyttjandet av värmen. För att braskaminen snabbt ska uppnå en optimal förbränningstemperatur och samtidigt hålla kvar glöden så länge som möjligt, har vi valt att låta tillverka brännrummet i stål isolerat med vermekulit/eldfast tegel. Vermekulit är det material på marknaden som har den bästa isoleringsegenskapen. Vermikuliten är en förslitningsprodukt som behöver bytas efter en tids eldning. Det är enklast och billigast att köpa vermikuliten i hela skivor (1000×330) och såga till de delar som behöver bytas. Det är dags att byta när plåten bakom är frilagd. I vissa modeller är vermikuliten gjuten för att optimera förbränningskammaren. I de fallen måste vermikuliten beställas som en separat reservdel. Hör med din återförsäljare för mer information.

Lång livstid För att uppnå optimal hållbarhet och stabilitet är Kaminexperten`s kaminer förstärkta med utstansningar i stålet på de platser där de utsätts för extrem värme. Den här tekniken garanterar en lång livstid för braskaminen. Stålet får hög stabilitet och brännkammaren slår sig inte. Därför ger vi 5 års garanti.

Det är många faktorer som påverkar hur mycket effekt som krävs från en kamin. Ex storlek på rummet, hur välisolerat rummet är mm. En braskamin kan dock inte ersätta huset primära värmesystem utan skall ses som ett komplement.

De flesta har en uppfattning om hur mycket värme en elradioator ger, normalt 1000 Watt. 1000 Watt är 1 kW. En braskamin på 6 kW ger alltså på sin maxeffekt 6000 Watt, vilket alltså motsvara 6 elradioatorer som går på max.

Är du inte nöjd med din kamin så kontakta försäljningsstället för vidare instruktioner. Vid eventuell retur skall produkterna returneras förpackade i orginalförpackning samt i oskadat skick. Eventuell transportkostnad debiteras separat.

Det är ditt ansvar som kund att besiktiga kaminen efter eventuella transportskador. Är kaminen skadad på ett sätt som är svårt att reparera så LÖS EJ UT den och kontakta oss så fort som möjligt. Skulle t ex en sten vara trasig så är det enklare att vi skickar en ersättningssten.

Fraktkostnad kan tillkomma, var god kontakta din återförsäljare för besked.

Kaminexpertens priser är alltid inklusive moms.

Kaminexperten har återförsäljare över större delen av Sverige. Alla butiker har installatörer som kan hjälpa Er med Er installation. Bor Ni för avlägset från någon av våra butiker, så samarbetar vi med flera erfarna installatörer runt om hela Sverige. Kontakta oss om Ni behöver hjälp med installationen.

Det är möljigt att montera själv, men instruktionerna måste följas och installationen skall alltid besiktas innan braskaminen/skorsten tas i bruk.

I standardkaminerna kan Ni elda med vedträn som är upp till 35cm och i vissa modeller kan Ni elda med något större vedträn. Läs mer om respektive produktblad.

Detta skiljer sig från modell till modell. Normalt krävs det 10 – 20 cm från bakvägg. Exakta uppgifter finns under respektive produkt. Vill Ni minska avståndet till brännbart material kontakta våra butiker för rådgivning.

Om Ni har murstock idag behöver Ni endast en röranslutning. Vi säljer kompletta röranslutningar, med inmurningsstos och täckbricka från 1095 kr (se tillbehör). Om Ni inte har murstock behöver Ni installera en ny skorsten. Då krävs en som är isolerad och godkänd för vedeldning. Sotaren skall alltid godkänna installationen innan skorstenen tas i bruk. Vi erbjuder två skorstensprodukter, stålskorsten Schiedel Permeter som kostar från 1700 kr/m samt blockskorsten Schiedel Isokern. Läs mer under ”skorstenar”.

Om Ni har trägolv eller plastgolv så måste Ni täcka framför och på sidan av kaminen. Detta gör Ni snyggt och smidigt med våra glas- eller plåtskivor som finns under rubriken tillbehör. Ni kan också ha klinker eller annat icke brännbart material. Tänk på att det ska vara minst 10 cm icke brännbart material på varje sida om kaminen och minst 30 cm framför kaminen.

Hör med din återförsäljar för prisuppgift.

Vi har lyckats att hålla låga priser utan att tumma på kvalitet och service, tack vare att vi jobbar direkt mot våra leverantörer och fabriker. Här har ledorden varit låga kostnader, hög service i kombination med ett eget företagande. De som driver butikerna äger sin egen butik, för att hålla ner kostnader och höja engagemanget. Detta ger oss mycket låga omkostnader och möjligheten att ha utställningar runt om i Sverige. Med små marginaler har vi valt att satsa på kvantitet. Kaminexperten säljer årligen tusenstals kaminer till nöjda kunder, som inte vill betala för ett antal mellanhänder.

Kaminexperten lämnar 5-ÅRS GARANTI mot materialfel. Faktura/kvitto gäller som garantibevis.

Garantin gäller endast om de tekniska riktlinjerna och anvisningarna i kaminens bruksanvisning beaktas.

ALLA DELAR SOM UTSÄTTS FÖR DIREKT ELDNING OMFATTAS INTE AV GARANTIN (T.EX. GLASSKIVOR, ELDFAST TEGEL, ROSTER, TÄTNINGAR OSV.). SKADOR SOM UPPSTÅTT TILL FÖLJD AV FELAKTIG SKÖTSEL ELLER EJ FACKMANNAMÄSSIG ANSLUTNING ELLER FYSISKT VÅLD PÅ KAMINEN OMFATTAS INTE HELLER AV GARANTIN.

GARANTIERSÄTTNINGEN GÅR TILL SÅ ATT ÅTERFÖRSÄLJAREN RESPEKTIVE ANMÄLAREN GRATIS MOT BRISTFÄLLIGA DELAR FÅR NYA DELAR SKICKADE TILL SIG. I ÖVRIGT BESLUTAR VI OM GARANTIERSÄTTNINGENS ART, OMFATTNING OCH PLATS ENLIGT SKÄLIG BEDÖMNING. I UNDANTAGSFALL (OM PRODUKTEN INTE KAN REPARERAS GENOM BYTE AV ENSKILDA RESERVDELAR) GENOMFÖRS EN REPARATION I VÅR KUNDTJÄNSTVERKSTADS LOKALER. LEVERANS TILL VÅR VERKSTAD SKER GENOM ÅTERFÖRSÄLJAREN.

Vi täcker de största delarna i Sverige genom ett butiks- och återförsäljarnät. Centrallagret och kundtjänst ligger i Bankeryd, strax norr om Jönköping.

HAR DU FORTFORANDE FRÅGOR? KONTAKTA OSS

KONTAKTA OSS